Wat je nog niet wist over thee

Newby Jasmine
88% van de Nederlanders drinkt dagelijks thee en jaarlijks wordt er 12,1 miljoen liter thee gedronken. “Kwaliteit en herkomst worden belangrijker. Er zijn meer delicate theesoorten verkrijgbaar en na de coffeebarhype, openen nu steeds meer Tea Bars”. Daarom zetten we de zeven opvallendste trends voor je op een rijtje!

1. De juiste temperatuur
Bij koffie was het al bekend dat de juiste temperatuur grote invloed heeft op de smaak, ook bij thee krijgt de juist temperatuur steeds meer aandacht. Zo hoor je groene thee bijvoorbeeld op 80 graden Celsius te zetten, wanneer deze thee te heet wordt gezet kan er een bittere smaak ontstaan.

2. Foodpairing
In Aziatische landen is het heel gewoon om thee bij een gerecht te drinken, in Europa wordt dit ook steeds vaker gedaan. Thee heeft als voordeel dat het kan helpen om je eten makkelijker te verteren. Door middel van foodpairing wordt er in restaurants op zoek gegaan naar de thee die het beste past bij een gerecht. Thee kan de maaltijd goed begeleiden en zo echt wat toevoegen aan het eten. Ook is het een goed alternatief voor wijn. Zo past witte thee goed waar men gewoonlijk witte wijn bij drinkt (kaasfondue), zwarte thee is een goede vervanging van rode wijn.

3. Kwaliteit in plaats van kwantiteit
De industrialisering van de handel in de 20ste eeuw gaat gepaard met het verlies van een groot deel van de rijke cultuur van thee, kwaliteit moest  inboetten ten behoeve van kwantiteit. Vandaag de dag is juist kwaliteit weer een belangrijke standaard geworden voor producenten. Het Britste  theemerk Newby Teas is een voorbeeld met een kwaliteitseis waaraan slechts 5 % van de theebladeren die wereldwijd geplukt worden voldoen.

Newby cocktail4. Theecocktails & Home made Iced-teas
Een nieuwe theevariant voor op het terras, de home made iced teas, gemaakt op basis van echte thee. Liever een cocktail? Theecocktails gaan populair worden deze zomer. Met of zonder alcohol, een combinatie met thee maakt een verfrissende cocktail. Wil je de home made ice tea proeven? Bij de Koffiesalon aan de Ten Katestraat in Amsterdam kun je al genieten van home made Ice tea gemaakt op basis van thee van Newby.

5. Health: Detox thee & groene thee
Thee kan een gezonde werking hebben op je lichaam. Een voorbeeld is detoxthee. Een thee die oorspronkelijk uit India komt en je lichaam vanbinnen reinigt door onder anderen afvalstoffen af te voeren. Bekender is het effect van groene thee. De antioxidanten gaan vrije radicalen in ons lichaam tegen, die celveroudering kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn de antioxidanten ook weer goed voor de spijsvertering.

6. Chai
Chai is een thee uit India die in Nederland al populair is geworden. Elke regio in India heeft zijn eigen ‘Chai’, maar de basis bestaat uit zwarte thee waar allerlei specerijen aan worden toegevoegd: kaneel, kardemon, gember, steranijs, nootmuskaat, saffraan en venkel. Deze kruidige thee wordt vaak gecombineerd met melk zodat er heerlijke, warme recepten ontstaan.

7. Matcha
Groen is het nieuwe zwart op het gebied van thee. Naast de ‘gewone’ groene thee is ook matcha thee op steeds meer plekken verkrijgbaar. Matcha is groene thee uit Japan met een bijzonder verwerkingsproces. Tijdens dat natuurlijke proces versterkt de smaak in de theeblaadjes en ontstaat er een stofje dat helpt bij het versterken van het immuunsysteem. De bladeren worden vervolgens gestoomd, gedroogd en in een stenen vijzel verpulverd zodat er uiteindelijk een groen poeder overblijft. Dit groene poeder zit ook nog eens vol van de vitaminen.

Tip: Zelf matcha thee maken?
Doe 1 a 2 gram poeder in een kopje, voeg water toe met een temperatuur van 80 graden en klop de thee met een matchaklopper. Wanneer er een schuimlaagje verschijnt is de thee klaar om te drinken.

Meer info vind je op de website: www.newbyteas.nl.

nieuwsbrief-site-alo

Archief