Once upon a time in…

Culinary mini hotel Ardennes

Ik vind het heerlijk: lange wandelingen maken door de prachtige natuur, hopen dat je wat wild spot (helaas nog zelfs geen haas gezien!), de uitdaging aangaan dat je binnen de gestelde tijd het aantal kilometers loopt en natuurlijk dat je route klopt! Dat je uitkomt, daar waar je hoopt. Waar je dorstig je pintje of wijntje nuttigt met een Belgisch kaasplankje met gedroogde worst en gemarineerde olijven. Did you get the picture?

Kamperen versus clamping
Begrijp mij niet verkeerd… ik houd erg van de natuur, maar niet in al haar facetten. Laten we zeggen kamperen versus clamping. Kies je voor een yurt onder een olijfboom in Toscane of strijk je liever neer op een camping met veel gezelligheid in Frankrijk? Ik denk dat je mijn keuze zo al kunt inschatten. En zo is het ook bij het kiezen van een accommodatie. Ik prefereer een heerlijke boxspring voor een perfecte nachtrust en exclusief dineren in een sfeervol restaurant. En in mijn eeuwige zoektocht naar bijzondere, in het oog springende adressen, vond ik l’Auberge de Notaire… een charmant hotel in Vielsalm in de Belgische Ardennen.

Fijn adresje B & B Belgi+½Maison de maître
Dit culinaire minihotel met negen tweepersoons gastenkamers is gehuisvest in een historische notariswoning. Veel oude facetten zijn nog bewaard gebleven: zo ligt in elke kamer de originele houten vloer en het gastronomische restaurant ademt de sfeer uit van de historische meesterswoning die zijn oorsprong vindt rond 1650. Het huidige bouwwerk dateert van 1913 en is qua stijl uniek voor de Ardennen. Mart en Monique, de huidige eigenaren, hebben het pand met respect voor het verleden gerestaureerd. Leuk detail: de namen van de kamers verwijzen naar de voormalige functie van de kamer. Zo logeer je in de ‘Kamer van de Notaris’, de ‘Pingpongkamer’ of in ‘Het Archief’.

Culinaire verwennerij
Ik haalde het al eerder aan, maar voor culinaire hoogstandjes kun je mij dag en nacht porren! Het restaurant van l’Auberge du Notaire was de voormalige werkkamer van de notaris, maar vandaag de dag geniet je hier van bijzondere, hoogdravende specialiteiten. Monique van Schijndel serveert de meest tongstrelende gerechten en ik kan het dan ook niet nalaten om foto’s te maken van mijn heerlijke gerechten! Haar leven draait om praten, koken, eten en drinken en haar liefde voor het vak werkt aanstekelijk. Ook bij Mart van der Heijden, die een uitstekende gastheer is, ben je in goede handen. Hij adviseert de beste wijnen bij de mooie gerechten en ziet koken niet als een kunst, maar als een ambacht.

grapje van de fotograafArrangementen
Hoe dan ook: ons ‘Gastronomisch Arrangement’ voor twee nachten is uitstekend bevallen. Het vijfgangen verrassingsdiner was meer dan een feestje! De heerlijke streekgerechten waren prachtig opgediend en stuk voor stuk appetijtelijk. En hoe fijn is het dan om slechts een trapje op te gaan en nog na te babbelen over al deze heerlijkheden in één van de gastenkamers. ’s Morgens word ik uitgerust wakker en kijk uit op één van de rustigste terrassen van het dorp. Het stijlvolle terras geeft zicht over de grote tuin, waar je bij mooi weer heerlijk buiten kunt genieten. En wanneer je beneden komt, wacht er nog een grote verrassing: een ontbijt à la carte! Geen traditioneel ontbijtbuffet, maar een basis van brood waarbij je zelf kunt kiezen uit allerlei bereidingen van de kaart. Voor de liefhebbers: je kunt je ontbijt ook nog upgraden met een heerlijk glas champagne en gerookte zalm.

Zelf samenstellen
In 2013 werd dit sfeervolle en charmante hotel door Zoover verkozen tot beste hotel van 2013, zeker niet onterecht! Of je nu kiest voor een eenvoudige Bed & Breakfast, een Culinaire wildformule of een Gastronomisch Puur Ardennen-arrangement, bij l’Auberge du Notaire ben je aan het juiste adres. Als fervent wandelaar (bij voorkeur met een zonnetje en aangename temperatuur) weet ik al wat mijn volgende arrangement gaat worden… en jij?

Kijk voor meer informatie op de website: www.aubergedunotaire.be.

 

nieuwsbrief-site-alo

Archief