Jubileumweekend 10 jaar Noorderlicht

NoorderlichtCafe-02

Cultureel café-restaurant Noorderlicht viert van vrijdag 1 t/m zondag 3 juli haar 10-jarig bestaan. Het wordt een groots festijn voor jong en oud waarbij de creatieve, culturele subcultuur van Amsterdam centraal staat.

Noorderlicht pakt het hele weekend feestelijk uit met nationale en internationale acts, zowel op muzikaal als theatraal gebied. Zo treedt vrijdagavond 1 juli om 21.00 uur de band Keko Yoma uit Chili op en staan de avond daarna rond dezelfde tijd The Swamp Donkeys (USA) op het buitenpodium. De vele resident-dj’s van Noorderlicht vullen de afterparties op vrijdag- en zaterdagnacht.

Op het grasveld naast Noorderlicht kunnen kinderen van alle leeftijden zaterdag- en zondagmiddag vanaf 14.00 uur jongleer-ballen maken, geschminkt worden, suikerspinnen scoren en meer. Zondagmiddag staan o.a. Blind Bob & The Grillplates op het programma. Het weekend wordt muzikaal afgesloten door Amsterjam.

Azart Ship of fools
Ook de naastgelegen Blauwe Zottenschuit doet mee. Zaterdagmiddag zijn er theatrale rondleidingen op en rond het schip, met verrassingen in o.a. de scheepstuin, de kajuit van de prinses, de stuurhut, de kleedkamer en de kooi van de verstekeling. Bizarre cabaretavonden starten rond middernacht in het artiestenruim (vrijdag 1 juli: Chez Susanne, zaterdag 2 juli: Clown’s Night). Vanaf de tribune op de kade kan zondag 3 juli om 16.00 uur genoten worden van De Hond van Oost, een muzikale voorstelling van De 4tuoze Matroze en het Amsterdams Havenkoor. Om 20.00 uur start daar de clowneske ceremonie / persconferentie Donderpreek & Jubelzang – Duizend Jaar Uitbundigheid, met bijdragen van August Dirks (schipper en schouwspeler), Hans Plomp (Ruigoord poëet) en niemand minder dan Jango Edwards, de charismatische (straat)artiest en grondlegger van het International Festival of Fools.

Ontwikkeling
Het gonsde door de stad tien jaar geleden: er was een nieuw café geopend op de NDSM-werf in Noord. In een doorzichtige koepel aan de oevers van het IJ hadden initiatiefneemster Jolien van der Maden en haar compagnon Jasper Helmer hun droom neergezet: een plek waar naast eten en drinken vooral het leven, de vrijheid en het experiment worden gevierd. Geen vast concept, met bij elkaar geraapt interieur, waar liefst iedere avond een kampvuurtje brandt. De schitterende locatie met uitzicht over de skyline van Amsterdam voelde in die tijd nog wel aan als ‘het einde van de wereld’. Er voer pas net een pontje naar de werf. Alleen de echte avonturiers en nieuwsgierigen waagden de oversteek naar Noord aangezien dit stadsdeel toentertijd nog een ‘no-go area’ was.

Als één van de creatieve smaakmakers in het gebied, organiseert, programmeert en faciliteert het café op geheel eigen wijze tal van feesten, live-concertjes en kleinschalige festivals, die omarmd worden door de Amsterdamse underground. Daarnaast is het café ook ‘gewoon’ een restaurant waar gegeten en gedronken wordt. In de winter binnen rond de enorme kachel en ‘s zomers buiten met de blote voeten in het gras. Door de avontuurlijke locatie, aangekleed met restmaterialen (spullen van de straat en uit de natuur) waant de bezoeker zich even op vakantie en lijkt het of de tijd er stilstaat.

Mede dankzij de sociale insteek, met oog voor mens en natuur, ontwikkelde Noorderlicht zich tot een plek waar kunstenaars, muzikanten, alternatievelingen en vrije geesten maar ook zakenmensen, toeristen en ouden van dagen zich welkom voelen. Wat begon als een tijdelijk initiatief op de NDSM-werf heeft in de loop der jaren zo’n succesvol aura om zich heen gekregen dat het café eigenlijk niet meer weg te denken is uit Amsterdam en Nederland. Toch blijft het spannend of dit ruwe pareltje mag blijven bestaan en over 10 jaar weer een jubileum viert. Meer info: www.noorderlichtcafe.nl.

Noorderlicht

nieuwsbrief-site-alo

Archief